Natto - sekret zdrowia i długowieczności Japończyków

1

Natto, czyli sfermentowana soja największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie wykorzystywana jest codziennie w przygotowaniu różnych potraw. Jest to jeden z tradycyjnych produktów w kraju kwitnącej wiśni, którego obywatele zaliczani są do najdłużej żyjących na świecie, ma wiele niezwykłych właściwości, które sprawiają, że warto wprowadzić go do jadłospisu.

Natto, czyli sfermentowana soja największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie wykorzystywana jest codziennie w przygotowaniu różnych potraw. Jest to jeden z tradycyjnych produktów w kraju kwitnącej wiśni, którego obywatele zaliczani są do najdłużej żyjących na świecie, ma wiele niezwykłych właściwości, które sprawiają, że warto wprowadzić go do jadłospisu.
Od ponad tysięcy lat małe ziarenka soi, jednorocznej rośliny strączkowej stanowią źródło pożywienia na całym świecie. W 1999 roku przemysł spożywczy mocno naciskał na FDA (Agencja Żywności i leków, amerykańska instytucja rządowa) o zatwierdzenie oświadczenia żywieniowego dotyczącego soi, które pozwoliło przemysłowi spożywczemu na dodanie następujących słów na etykietach: "Diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu, które zawierają 25 gramów białka sojowego dziennie, mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca". To stwierdzenie sprawiło, że konsumenci uwierzyli w potencjalne korzyści zdrowotne, jakie zawiera w sobie soja. Niektórzy eksperci w dziedzinie zdrowia uważają jednak, że najlepszym sposobem na wykorzystanie zalet zdrowotnych soi jest podążanie za tradycyjną dietą azjatycką, w której to króluje nowy rodzaj soi – soja fermentowana.

Podczas procesu fermentacji enzymy wytwarzane przez występujące w soi pożyteczne bakterie i inne drobnoustroje, rozkładają węglowodany złożone. Proces ten powoduje, że białka stają się łatwiej strawne i przyswajalne przez organizm. Dla osób z upośledzonym układem pokarmowym jest to bardzo pomocne. Ponadto fermentacja przekształca minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas selen, miedź, cynk w formę bardziej rozpuszczalną i biodostępną dla organizmu. Warto podkreślić, że soja fermentowana jest innym produktem, dostarczającym organizmowi zupełnie innych składników odżywczych, niż soja niefermentowana.

Tradycyjne produkty sojowe są zwykle podzielone na dwie grupy:

  • produkty fermentowane, takie jak: natto, miso, sos sojowy, tempeh;
  • produkty niefermentowane, takie jak: tofu i mleko sojowe. 

Jednym z najbardziej popularnych fermentowanych produktów sojowych jest natto. Jest naturalnym produktem spożywczym otrzymywanym z soi niemodyfikowanej genetycznie, pochodzącej z plantacji ekologicznej i poddawanej wielogodzinnemu gotowaniu oraz naturalnemu procesowi fermentacji, zachodzącemu dzięki działaniu bakterii Bacillus Subtilis Natto.

 

Natto jest powszechnie stosowane w kuchni japońskiej jako produkt śniadaniowy, podawany z takimi dodatkami jak ryż czy ryba. Ma śluzowatą konsystencję oraz charakterystyczny smak i zapach, który można złagodzić stosując dodatki takie, jak: jogurt, serek wiejski, świeża cebula czy musztarda. Chociaż wygląd natto nie pozostawia dobrego pierwszego wrażenia, to jego wartość odżywcza wszystko rekompensuje. Natto to doskonałe źródło białka, błonnika, witamin i minerałów. Dodatkowo bakterie Bacillus subtilis natto tworzą enzym zwany nattokinazą, który wytwarza witaminę K2 i nie występuje w innych niesfermentowanych produktach sojowych, co bardzo wyraźnie odróżnia soję genetycznie zmodyfikowaną od natto. 

 Enzym nattokinaza wykazuje:

  • dużą aktywność fibrynolityczną osocza krwi,
  • oczyszcza krew ze skrzepów,
  • reguluje lepkości i gęstości krwi lepiej od stosowanych i dość popularnych, wysokich dawek kwasu acetylosalicylowego (aspiryna), nie dając przy tym niepożądanych objawów w postaci drażnienia śluzówki żołądka,
  • pomaga regulować cholesterol i poziom cukru we krwi,
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi (szczególnie ważne dla osób, które borykają się z nadciśnieniem i skokami ciśnienia krwi),
  • wykazuje dobrotliwy wpływ w chorobach nowotworowych i Alzhaimera,
  • pomaga w problemach związanych z endometriozą,
  • bolesnych skurczach mięśni,
  • przewlekłym zmęczeniu,
  • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.
  • pozwala na stopniowy powrót do zdrowia, do naturalnej harmonii, zaburzonej uprzednio przez niezdrowy tryb życia i czynniki cywilizacyjne.

Enzym nattokinaza, który zadziwił naukowy świat został odkryty przez japońskiego lekarza, doktora Hiroyuki Sumi, który zbadał i oznaczył ten enzym w roku 1980. Od tego czasu soja fermentowana została przebadana wielokrotnie i za każdym razem uzyskiwane wyniki potwierdzały badania doktora Sumi. Wiele wskazuje na to, że enzym ten stanowić będzie przełomowe i najbardziej obiecujące odkrycie w dziedzinie zapobiegania i leczenia chorób układu krążenia.

Oprócz wspomnianego enzymu, soja fermentowana posiada szereg cennych witamin i minerałów, których odpowiednią dawkę dostarczymy organizmowi spożywając ją regularnie.

W 100 g natto znajduje się (źródło: natto.pl):

  • Białko 15,0 g
  • Węglowodany 15,2 g
  • Błonnik 7,97 g
  • Wapń 90 mg
  • Fosfor 349 mg
  • Żelazo 2,2 mg
  • Sód 1,1 mg
  • Potas 685 mg
  • Witamina K2 MK7 1 970 μg
  • Witamina B1 0,012 mg
  • Witamina B5 3,847 mg
  • Witamina B6 0,092 mg
  • Witamina B9 0,223 mg
  • Witamina E 0,9 mg
  • Cholina 130 mg 

Oto korzyści zdrowotne płynące z regularnego spożywania natto

  • oczyszcza jelita z nagromadzonych w nich złogów, 
  • jest bogatym źródłem izoflawonów,
  • przywraca normalną mikroflorę, pomaga przy zaparciach - ułatwia wypróżnianie i zapewnia odpowiednią wilgotność i objętość stolca,
  • poprawia przemianę materii, wspomaga odchudzanie,
  • ponadto zapobiega zatruciu organizmu, którego przyczyną jest zarówno palenie papierosów, jak i spożywanie alkoholu (nie dopuszcza do efektu tzw. kaca).  

Kolejnym powodem, dla którego natto jest wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia, jest zawarta w nim w dużej ilości witamina K2. Istnieją trzy podstawowe typy witaminy K. Ich nazwy to: K1, K2 i K3. Typ K1 witaminy K znajduje się w pokarmach roślinnych, a najlepszym jej źródłem są zielone warzywa. Prawdą jest więc, że K1 uczestniczy w procesie fotosyntezy, która zachodzi w roślinach zielonych.

Typ K2 witaminy K jest wytwarzany z K1 i K3 przez bakterie i inne mikroorganizmy. Może być również przekształcona w organizmie z udziałem K1 i K3. Jest to szczególnie dobra wiadomość dla wegetarian i wegan, ponieważ witaminę K2 dostarcza się poprzez spożywanie produktów zwierzęcych. Obecnie 97 % ogólnej populacji zachodniej może mieć niedobory witaminy K. Dlatego wprowadzenie soi fermentowanej jest doskonałym sposobem do utrzymania prawidłowego jej poziomu.

Oto dobroczynne dla zdrowia właściwości witaminy K wraz z witaminą D, wapniem oraz magnezem:

  • usprawnienie elastyczności tętnic, utrzymywanie prawidłowej homeostazy,
  • poprawa transportu wapnia do kości, co jest szczególnie istotne przy osteoporozie, w okresie przekwitania, czy w podeszłym wieku,
  • wspomaganie pracy mięśni i nerwów, łagodzenie skurczu związanego z procesem starzenia,
  • ochrona przed nowotworami,
  • ochrona wątroby, niwelowanie złogów wapniowych w żyłach,
  • zapobieganie tworzenia się kamieni nerkowych,
  • działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne,
  • działanie antybakteryjne w stosunku do bakterii z rodziny Staphlococcus i Streptococcus.

 

Zastosowanie natto w kuchni

Natto ma liczne zastosowania, które widać w tradycyjnej japońskiej kuchni. Możemy je stosować na zimno, świeżo z opakowania, ale równie dobrze może nam służyć za ciekawy dodatek do dań. Natto oryginalnie jedzone jest jako dodatek do śniadania po nagrzaniu go w mikrofali, gdyż mało kto sam wykonuje natto. Oprócz tego możemy je spotkać w takich potrawach, jak: zupy, makarony, dania na ciepło, sałatki i surówki, na słodko z jogurtami i tradycyjnymi japońskimi produktami.

 

Jak przechowywać natto

Pojemnik z natto należy przechowywać w lodówce w temperaturze 5-7 °C. Natto wyjmujemy wyparzoną, czystą łyżeczką. Obecność żywych bakterii powoduje ciągłe dojrzewanie natto, w efekcie czego z upływem czasu smak i aromat staje się bardziej intensywny. Dlatego zaleca się spożycie soi fermentowanej w ciągu 2 tygodni (najpóźniej 3). Dzienna zalecana profilaktyczna porcja to ok 10 g, w przypadku suplementacji witaminą D należy podwoić tą dawkę. Jest to produkt, który doskonale się mrozi nie tracąc swoich wartości, dlatego zalecamy świeżo kupione dodatkowe opakowania zamrozić i wyjąć dzień wcześniej przed spożyciem.

 

Planując podróż do Azji, warto przygotować się na zupełnie odmienną dietę i florę bakteryjną, idealnym sposobem będzie włączenie do codziennej diety właśnie natto.

 

artykuł konsultowany z dietetykiem i technologiem żywności mgr Anetą Frydrycką 

 

Kuchnie Świata oferują wysokiej jakości, oryginalne, japońskie natto, w postaci mrożonej i suszonej. 

Informacji szczegółowych udzielają pracownicy delikatesów (lista teleadresowa wszystkich lokalizacji znajduje się na naszej stronie w zakładce DELIKATESYoraz naszego Sklepu Internetowego.  Zamówienia na większe ilości, a także zamówienia niestandardowe można składać dzwoniąc pod nr tel.: 22 785 95 20 lub wysyłając e-mail na adres: zamowienie@kuchnieswiata.com.pl

 

Wybrane produkty dostępne w Kuchniach Świata:

                                                                                     

Soja Mini Natto Asahimatu 150 g

 

 

 

Soja Natto Marukin 100 g



 

Natto suszone o smaku zielonej herbaty 80 g

 

 

Natto suszone o smaku umeboshi 80 g

 

 

Natto suszone z cukrem trzcinowym 80 g

 

 

 

Natto suszone, naturalne 200 g

 

 

Najczęściej zadawane pytania:

Co to jest natto?

Natto to sfermentowana soja, popularna w Japonii, która jest jednym z tradycyjnych produktów w tym kraju.

Jakie są korzyści zdrowotne spożywania natto?

Spożywanie natto może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawę trawienia i przyswajania białka, a także przekształcenie minerałów takich jak wapń, żelazo i magnez w formę bardziej biodostępną dla organizmu.

Czy natto jest lepsze od innych produktów sojowych?

Soja fermentowana, w tym natto, dostarcza organizmowi zupełnie innych składników odżywczych niż soja niefermentowana, takie jak tofu i mleko sojowe.

Jakie inne produkty sojowe są fermentowane?

Inne produkty sojowe fermentowane to m.in. miso, sos sojowy i tempeh.

Jak otrzymuje się natto?

Natto otrzymuje się z soi niemodyfikowanej genetycznie, która jest poddawana wielogodzinnemu gotowaniu oraz naturalnemu procesowi fermentacji, zachodzącemu dzięki działaniu bakterii Bacillus Subtilis Natto.