Sklepy własne
Hit miesiąca
Karta Stałego Klienta
Bony prezentowe
Warto przeczytać
Przepisy
O nas
Aktualności
Kontakt
Warto
przeczytać
To seria artykułów, omawiających w przystępny sposób właściwości wielu produktów. Tu najdziesz to, co warto wiedzieć!
Kawa - używka czy zdrowy napar?
Od dłuższego czasu przedmiotem dyskusji konsumentów i żywieniowców jest kawa – napar, który obok herbaty jest najbardziej popularnym i lubianym...
Mochi – ciastka-kluski ryżowe, czyli Japonia tradycyjnie i na słodko.
Tradycja jest nieśmiertelna, istnieje równolegle ze społeczeństwem, ponieważ tworzą ją ludzie kultywujący te małe i te duże przyzwyczajenia. Znane...
Czarnuszka – panaceum od natury
Przez tysiące lat czarnuszka służyła w wielu kulturach jako środek leczniczy. Łagodziła różnego rodzaju dolegliwości, zarówno natury zewnętrznej,...
Co kryje w sobie zielony proszek matcha?
Matcha to nic innego, jak sproszkowany specjalny rodzaj tradycyjnej japońskiej, wysokogatunkowej, zielonej herbaty. Ostatnio na świecie powstała wielka...
Kozieradka – zdrowie i siła natury
Kozieradka pospolita (łac. Trigonelle foneum-graecum L.), nazywana również kozieradką lekarską, koniczyną grecką lub bożą trawką, obfituje we...
Ocet jabłkowy – naturalne remedium
Stosowanie naturalnych produktów, które wykazują działanie lecznicze jest istotą medycyny naturalnej. Czasami jednak z braku badań potwierdzających...
Imbir na zdrowie
W sezonie zachorowań na grypę i przeziębienie warto wzmacniać odporność i sięgać po naturalne sposoby na uniknięcie choroby. Jednym z nich jest...
Sprawny układ odpornościowy – czyli jak wzmocnić „wewnętrzną armię”.
Od wieków na całym świecie infekcje wirusowe zbierały i niestety nadal zbierają obfite żniwo. Mikroskopijne fragmenty DNA lub RNA zwane wirusami,...
Korzeń maca dla zdrowia i sił witalnych
Korzeń rośliny maca, nazywany również „żeń-szeniem peruwiańskim”, to warzywo korzeniowe z rodziny roślin krzyżowych (do których należą także...
Weganizm – czyli dieta roślinna
Zdrowy styl życia stał się hasłem, które w dzisiejszych czasach towarzyszy nam na co dzień i niemal na każdym kroku – słyszymy o nim w mediach,...
Co warto wiedzieć o mrożonkach.
W 1920 roku amerykański wynalazca, naukowiec i biznesmen, Clarence Bridseye opracował proces szybkiego zamrażania żywności. Na początku XX wieku, jako...
Jagody Goji - „super owoc” prosto z Azji
Do kategorii „superfood” (czyli super żywności) zaliczamy produkty o wyjątkowych właściwościach odżywczych, obfitujące w witaminy, minerały,...
Soczewica i ciecierzyca – moc ukryta w strączkach
Rośliny strączkowe od wieków są cennym pokarmem człowieka, będącym niekwestionowanym, wyjątkowo bogatym źródłem białka o wysokiej zawartości...
Daktyle – słodycz z natury
Owoce zaraz po warzywach, są wymieniane przez lekarzy i specjalistów od żywienia, jako najzdrowsze naturalne produkty zawierające bogactwo korzystnych...
Cynamon nie tylko do szarlotki
Cynamon kojarzy nam się przede wszystkim z aromatem Świąt Bożego Narodzenia i swojską, domową szarlotką, a to błąd!Ta przyprawa potrafi zdziałać...
Zdrowie ukryte w nasionach konopi
Pierwsze skojarzenie z nasionami konopi? Większość z nas od razu myśli o nielegalnej hodowli marihuany. Jednak nasiona powszechnie dostępne na rynku, o...
Guarana - naturalna energia prosto z Amazonii
Guarana jest bardzo cenną rośliną stosowaną od setek lat. Dziś kojarzy nam się przede wszystkim z napojami energetycznymi, jednak warto poznać cały...
Kakao - indiański „napój bogów”
Kakao jest znane w Europie od XVI wieku. O zdrowotnych właściwościach owoców drzewa kakaowca wiedzieli już Majowie i Aztekowie setki lat temu. Do...
Yerba mate - napar zdrowszy od kawy i herbaty
Yerba mate "święte ziele" Indian z Ameryki Południowej, jest zdrowsze od kawy i herbaty, daje mnóstwo energii i nie uzależnia.
Kawa zielona dla zdrowia i urody
Większość z nas mówiąc o kawie ma na myśli czarną kawę paloną, ziarnistą, mieloną lub rozpuszczalną. Smakosze kawy sięgają po jedną z tych...
Natto - sekret zdrowia i długowieczności Japończyków
Natto, czyli sfermentowana soja największą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie wykorzystywana jest codziennie w przygotowaniu różnych potraw....
Syrop klonowy, czyli płynne złoto z Kanady
Syrop klonowy nazywany kanadyjskim płynnym złotem w Polsce nie jest tak popularny, jak w krajach pochodzenia: Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, zdobywa...
Papryka chili i jej dobrodziejstwa
Już dawno obalono mit, jakoby papryczka chili miała wywoływać wrzody żołądka i negatywnie wpływać na układ pokarmowy. Okazuje się, że w...
Owoce liczi – zdrowy przysmak
Liczi (ang. lychee, leetchee) to egzotyczna roślina o pięknych i barwnych kwiatowych kielichach, które cudownie owocują. Z tego względu liczi zdobiło...
Woda kokosowa - sekret zdrowia i witalności
Woda kokosowa (ang. coconut water lub coconut juice) jest delikatnym, lekko mętnym płynem, często mylonym z mleczkiem kokosowym. Należy pamiętać, że...
Mango na zdrowie!
Mango to pochodzący z Indii egzotyczny, aromatyczny owoc, o słodkim smaku z nutą cierpkiej kwasowości. Jego delikatny i orzeźwiający miąższ o...
Co powinniśmy wiedzieć o jadalnych olejach roślinnych
W ostatnich latach sprzedaż i konsumpcja olejów roślinnych bardzo wzrosła. Na naszych stołach goszczą nie tylko znane i powszechnie stosowane oleje...
Płynne złoto - miód pszczeli
Piękny kolor, słodki i kuszący smak, właściwości prozdrowotne – to sprawia, że stale rośnie zainteresowanie produktami pszczelimi. Miód od czasów...
Orzechy w naszej diecie
Orzechy to jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia, ich zdrowotne właściwości znane są od dawna, a zalecenie spożywania orzechów pojawiły się w...
Bogactwo ukryte w kaszach
Kasze królowały na polskich stołach przez stulecia. Stanisław Czarniecki, kuchmistrz Lubomirskich z XVII w., pisał w swojej pierwszej książce...
Co wiemy o herbacie, jej rodzajach i właściwościach?
Herbata (obok naparów z suszu owocowego i ziół) za swoje korzystne dla człowieka właściwości jest ceniona od tysięcy lat. Jest napojem spożywanym...
Co trzeba wiedzieć o grzybach i dlaczego warto je jeść.
Historia pojawienia się grzybów na naszym stole łączy się przede wszystkim z historią zbieractwa. Grzyby jadalne oraz ich właściwości kulinarne...
Ryż - co warto wiedzieć o jego rodzajach i właściwościach
Mimo, że ziemniaki to podstawa w polskiej kuchni, coraz częściej decydujemy się na ryż jako bazę do potraw jednodaniowych lub dodatek do codziennych...
Wodorosty morskie skarbnicą zdrowia i urody
Jeszcze jakiś czas temu przeciętny Europejczyk, słysząc informację o tym, że wodorosty się jada, co więcej - że są smaczne i zdrowe, uderzyłby...
Owoce morza - zdrowie z głębin
Owoce morza należą do najbardziej wykwintnych przysmaków, odpowiednio przyrządzone smakują naprawdę wyśmienicie! Warto je polubić, bo są prawdziwą...
Gluten – dieta bezglutenowa
Gluten to mieszanina białek roślinnych (gliadyny i gluteiny) znajdujących się w ziarnach zbóż takich jak: przede wszystkim pszenica, owies, jęczmień,...
Ryby zdrowym elementem diety. Dlaczego warto je jeść?
Ryby to zmiennocieplne kręgowce występujące we wszystkich typach zbiorników wodnych na ziemi. Większość ryb to gatunki jadalne, poławiane lub...
Nasiona chia - dobroczynna moc ukryta w małych nasionkach
Te malutkie i niepozorne nasiona kryją w sobie potężną leczniczą moc oraz dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i...
Dobroczynne właściwości aloesu
Aloes to roślina, która przez ostatnie lata znalazła się w centrum zainteresowania konsumentów na całym świecie. Powstało wiele książek i...
Quinoa - komosa ryżowa nazywana jest złotem Inków
Quinoa, czyli komosa ryżowa lub ryż peruwiański nazywana też złotem Inków, uprawiana była od wieków w krajach Inków i Azteków, stanowiła tam...
Krewetki - zdrowy przysmak z mórz. Dlaczego warto je jeść?
Krewetki to najbardziej znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność, szczególnie wśród osób prowadzących zdrowy styl życia, zawdzięczają nie...
Japoński chrzan wasabi to jedna z najmocniejszych przypraw i najdroższych warzyw świata.
Najstarsze wzmianki o wasabi pochodzą z Japonii z roku 794. Było to górskie ziele lecznicze, cenne niczym słynny korzeń żeń-szeń i uważane za lek,...
Matjas czy à la matjas?
Wigilia tuż-tuż, więc zacznijmy od śledzika, czyli młodego, dziewiczego śledzia – matjasa. …Tyle, że w Polsce jadamy raczej podróbki, czyli stare...
Brazylijskie jagody palmy assai otaczają lecznicze legendy. Czy słusznie?
Najpierw uwaga lingwistyczna: owoce te pochodzą z Brazylii, a więc ich pierwotna nazwa (z indiańskiego języka tupi-guarani, gdzie iłaça’i oznacza...
Olej kokosowy uznany za najzdrowszy olej na ziemi.
Czy wiecie, że dzięki swoim walorom smakowym, właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym OLEJ KOKOSOWY ma bardzo szerokie zastosowanie zarówno w kuchni...
Kurkuma i jej lecznicze właściwości potwierdzone badaniami.
Kurkuma czyli szafran indyjski to przyprawa z tej samej rodziny co imbir, ma zbliżone właściwości, a nawet jej kłącze kształtem przypomina imbir....