Potrawy rodem z Półwyspu Iberyjskiego składają się przede wszystkim z papryki, pomidorów i owoców morza, które jada się zarówno w formie przekąsek, jak i dań głównych. W menu znajdziemy nie tylko liczne inspiracje kuchnią śródziemnomorską, ale także oryginalne receptury typowe wyłącznie dla tamtejszego regionu. Aby je odtworzyć, wystarczą dwie rzeczy: dobry przepis oraz wysokiej jakości produkt!
O potrawach Półwyspu Iberyjskiego można mówić albo bardzo ogólnie, albo wyszczególniając konkretne regiony Hiszpanii, takie jak Andaluzja czy Galicja. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z dużym uwielbieniem do składników pochodzenia arabskiego. Znajdziemy wśród nich m.in. winogrona, migdały, szafran czy kminek. Dania z regionu Galicji składają się głównie z owoców morza serwowanych na przeróżne sposoby. Do nich dorzuca się powszechne produkty, takie jak ziemniaki, kapusta lub pomidory. Znawcy kulinariów wyróżniają też hiszpańską kuchnię:
Lokalnie można spotkać się z ogromnym przywiązaniem do tradycyjnych receptur, o które dba się do dziś, choć oczywiście wiele przepisów przemieszało się, tworząc jedyną w swoim rodzaju europejską kuchnię hiszpańską.
Dzięki dostępowi do składników typowych dla Półwyspu Iberyjskiego można z odtwarzać tamtejsze dania we własnej kuchni. Wystarczy tylko znaleźć dobry przepis oraz zaopatrzyć spiżarnię w wysokiej jakości produkty spożywcze dostarczone prosto ze słonecznej Hiszpanii. Wśród nich można znaleźć m.in. rozmaite owoce morza (kalmary, przegrzebki, małże) oraz ryby (makrelę, sardynki, tuńczyka). Sporym zainteresowaniem cieszą się dodatki do potraw, takie jak bulion rybny lub krewetkowy czy atrament z mątwy. Nie zapominajmy również o wędlinach (pikantnym chorizo), marynowanych warzywach (papryczce piquillo, owocach kaparów) oraz oliwie z oliwek Extra Virgin czy ryżu do tradycyjnej paelli.