Tej znakomitej europejskiej kuchni nie trzeba nikomu przedstawiać: polskie dania cieszą się uznaniem w wielu zakątkach świata. I choć nam nie wydaje się zbyt egzotyczna, uwierz nam: często zaskakuje obcokrajowców ze względu na niecodzienne połączenie składników. Amatorów lokalnych smaków oraz aromatów jest zresztą sporo także wśród nas samych! Sprawdź, czym warto się pochwalić, jeśli chodzi o kulinaria w polskim wydaniu.
Ta duża różnorodność dań wynika przede wszystkim z zawirowań historycznych. Na teren naszego kraju w przeciągu wieków docierali i zadomawiali się przedstawiciele różnych narodowości. Elementem tej mozaiki kultur jest między innymi znakomita kuchnia, w której znajdziemy obfitość smaków oraz aromatów pielęgnowanych z pokolenia na pokolenie. Dziś możemy pochwalić się nie tylko świetną znajomością dawnych przepisów, ale także ich umiejętnym przerabianiem na nowoczesne, oryginalne potrawy doprawione nutą przeszłości.
Do dań typowych dla kuchni polskiej zaliczyć należy oczywiście pierogi — kawałki ciasta wypełnione warzywnym, owocowym lub mięsnym farszem. Wśród popularnych potraw znajdziemy też mięsa w różnych odsłonach (w tym spopularyzowaną mocno dziczyznę), przeróżne zupy (na czele z klasycznym rosołem), a także gołąbki (liście kapusty nadziewane mielonym mięsem i ryżem) czy bigos. Do bardzo charakterystycznych elementów zalicza się również kiszonki, wśród których ogórki i kapusta cieszą się naszym największym uznaniem.
Jeśli kuchnia rodem z Polski ma być i smaczna, i zdrowa, należy sięgać wyłącznie po dobrej jakości produkty spożywcze. To one stanowią bazę dla przekąsek, zup, dań głównych oraz deserów serwowanych w naszym kraju. Warto zaopatrzyć spiżarnię w takie składniki, jak na przykład pasty orzechowe, przyprawy do dziczyzny, lniane oleje tłoczone na zimno, sól morska czy chleb na zakwasie. Te i inne artykuły znajdziesz oczywiście w naszej hurtowni.