Jedną z najchętniej wybieranych kuchni z drugiego końca świata jest ta wywodząca się z Tajlandii. Zupełnie nas to nie dziwi! Potrawy wywodzące się z tego dość sporego państwa w południowo-wschodniej Azji są nietypowe, oryginalne, a przede wszystkim bardzo smaczne. Co ciekawe, zyskują one na popularności także w Polsce. Warto dowiedzieć się, jakie produkty spożywcze powinny znaleźć się w spiżarni każdego miłośnika kuchni tajskiej. Wśród nich znajdziemy wiele pomysłów na pyszne potrawy nadające się do serwowania zarówno w restauracji, jak i domowym zaciszu.
W powszechnym mniemaniu tajskie dania należą do najbardziej typowych dla całej kuchni azjatyckiej. Znacznie więcej w niej charakteru, co wynika z zamiłowania mieszkańców do wyrazistych produktów spożywczych, z których wymienić należy imbir (odmianę galangal), trawę cytrynową, curry, a także spotykane tylko tam przyprawy: ostrą papryczkę chilli oraz bazylię. W klasycznych daniach możemy znaleźć też fotu i liście limonki, niezwykle popularne ze względu na cytrusowy posmak.
Tajska kuchnia i jej potrawy zachwycają ludzi na całym świecie nie bez przyczyny. Do najchętniej wybieranych należy pad thai — obowiązkowa pozycja w każdej restauracji serwującej dania azjatyckie. Podstawą jest makaron z warzywami, który uzupełnia się o mięso, owoce morza oraz inne dodatki. Potrawa jest na tyle uniwersalna, że obecnie tworzy się przeróżne, mniej lub bardziej klasyczne, wariacje na jej temat. Równie dużą popularnością cieszy się ostra zupa tom yam na bazie mleczka kokosowego, sosu rybnego, papryki, kurczaka i liści limonki.
Produkty spożywcze, takie jak curry, chilli czy tofu, są doskonale znane w pozostałych krajach Azji Wschodniej. Zdaje się jednak, że to właśnie Tajowie potrafią wydobyć z nich to, co czyni je tak wyjątkowymi. Warto przekonać się o tym na własnej skórze — a raczej podniebieniu — decydując się na zakupy w Kuchniach Świata. Do zaopatrywania się w tajskie produkty spożywcze zachęcamy zarówno w naszych delikatesach rozsianych po całym kraju, jak i sklepie online.