Od 1 lipca 2020 zmiany stawek podatku VAT

30 czerwca 2020 r.

Informujemy, że od 1 lipca 2020 r. ulegną zmianie stawki podatku VAT na niektóre towary z naszej oferty. Dobra wiadomość jest taka, że dużo produktów ma ujednoliconą stawkę podatku VAT dla grupy towarowej, jak przedstawiamy w poniższym wykazie. Stawką VAT w wysokości 5% będą objęte całe działy CN ...

vat na owoce morza post fb large

Informujemy, że od 1 lipca 2020 r. ulegną zmianie stawki podatku VAT na niektóre towary z naszej oferty. Dobra wiadomość jest taka, że dużo produktów ma ujednoliconą stawkę podatku VAT dla grupy towarowej, jak przedstawiamy w poniższym wykazie.

 

Stawką VAT w wysokości 5% będą objęte całe działy CN (wszystkie towary sklasyfikowane w danym dziale):

02 – mięso i podroby jadalne;

04 – produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone;

07 – warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne;

08 – owoce i orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów itd.;

19 – przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka, pieczywa cukiernicze, ciastka (każdego rodzaju i niezależnie od daty trwałości czy przydatności do spożycia);

2104 – zupy, buliony i preparaty do nich, złożone przetwory spożywcze;

ex 12 – nasiona i owoce oleiste, ziarna, nasiona i owoce różne, rośliny przemysłowe lub lecznicze; 

ex 15 – tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu, gotowe tłuszcze jadalne;

ex 20– przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin;

ex 2106 – tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt;

ex 03 ryby (z wyłączeniem owoców morza);

ex 16 przetwory z mięsa ryb (z wyłączeniem owoców morza).

 

Niestety owoce morza oraz ikra ryb ma podwyższoną stawkę podatku VAT do 23% – poniżej szczegółowy wykaz.

 

Stawką w wysokości 23% będą objęte niektóre towary sklasyfikowane w danym dziale CN:

0306 – Skorupiaki w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, gotowane; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi.

0307 – Mięczaki w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, w skorupach, gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi.

0308 – Bezkręgowce wodne inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone, gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, nadające się do spożycia przez ludzi.

1604 31 – Kawior (ikra ryb jesiotrowatych) 

1604 32 – Namiastki kawioru (ikra pozostałych ryb)  

1605 – Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane

1603 – Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych

 

Każdy sprzedawca jest odpowiedzialny za sprzedaż z prawidłową stawką podatku VAT.

W razie wątpliwości odsyłamy zainteresowanych do strony Ministerstwa Finansów, na której na bieżąco aktualizowane są informacje dot. obowiązujących stawek VAT.

 

Dla ułatwienia w poniższej tabeli podajemy poprzednie oraz nowe stawki podatku VAT na wybrane pozycje asortymentowe.