24 stycznia 2017 r.
Kuchnie Świata wzięły udział w akcji Gotuj z sercem dla WOŚP! 15 stycznia odbył się jubileuszowy 25 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Od ćwierć wieku ta wielka akcja czynienia dobra jednoczy Polaków.
W tym roku dla Orkiestry zagrali nie tylko muzycy, ale również czołowi szefowie kuchni w Polsce.
Klub Szefów Kuchni pod wodzą Jarka Walczyka wraz szefami z różnych środowisk kucharskich jak Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Poznańscy Kucharze Razem oraz kucharze niezrzeszeni wzięli udział w jubileuszowym finale WOŚP.
Kulinarnego odzewu nie mogło zabraknąć na Wielkim Finale i to w naprawdę wielkim stylu, mówiąc dosłownie. A liczby, które padną mówią same za siebie.
Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP rozpoczęła się wcześnie rano, gdyż szefowie mieli do ugotowania ponad 4000 litrów zupy „Sokołów” z wieprzowiną, grzybami i warzywami. Pod PKiN, w niedalekiej odległości od sceny stanął wielki kocioł o pojemności 5000 litrów, do którego podgrzania wykorzystano 4 m3 drewna, nie mówiąc już o składnikach, których ilość robi wrażenie: łopatka wieprzowa - 350 kg, cebula - 250 kg, ziemniaki - 350 kg, grzyby – 150 kg, warzywa jak: marchew, kalafior, fasolka szparagowa, seler, pasternak, brukselka i por – 50 kg, pomidory pelatti – 80 kg, czosnek – 10 kg, natka pietruszki i koper – 5 kg, przyprawy jak: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek każdej po kilogramie, papryka słodka – 2 kg, sól – 10 kg, pieprz – 2 kg i olej – 15 litrów.
Zupa w takiej ilości to nie lada wyzwanie dla szefów, ale kto jak nie czołowi szefowie kuchni w kraju mogli się tego podjąć. Było smacznie i pożywnie, a zapach wydobywający się z wielkiego kotła kusił aromatem i zapraszał po dokładkę by wszyscy mieli siłę grać z Orkiestrą do końca świata i jeden dzień dłużej ;-)
- Zjednoczeni w sprawie kucharze, to był świetny pomysł! Jestem dumny z tych wszystkich szefów kuchni starszych i młodszych, którym nie straszny był mróz i śnieg. Gdy kilka miesięcy temu wykonałem mnóstwo telefonów do różnych kolegów z branży, odpowiedź była jedna, oczywiście możesz na mnie liczyć. Dziękuję kolegom kucharzom, sponsorom, młodzieży ze szkół gastronomicznych i wszystkim innym, którzy zaangażowali się z wielkim zapałem w gotowanie z sercem dla WOŚP. Nie zmarnujemy tego potencjału i mam nadzieję, że jeszcze wiele różnych, wspólnych akcji przed nami – powiedział Jarosław Walczyk, Prezes Klubu Szefów Kuchni.
Na Placu Defilad stanął również kultowy już food truck Tomka Jakubiaka, w którym on sam serwował wyborne pierogi w różnych wariacjach smakowych. Smakowały świetnie pod gołym niebem i nikomu nie przeszkadzało, że zamiast polane okrasą, były oprószone padającym śniegiem.
Ponadto obok, w wielkim namiocie stanęła Restauracja WOŚP, w której szefowie kuchni wraz z zespołem kelnerów ugościli przez cały dzień 600 osób serwując im 4 daniowe „set menu” bądź różnego rodzaju „pasty”.
Kompozycja sałat ogrodowych z pieczonym burakiem karmelizowanym,
wędzonym sumem, orzechami i dressingiem ziołowym
Zupa
Aromatyczna zupa krem ze szpinaku z crème fraiche i prażonymi pestkami dyni
Danie główne
Wolno gotowany policzek wołowy z kluseczkami gnocchi,
zielony groszek z marchewką i sosem Porto
Deser
Beza z mascarpone i marakują
Dodatkowo w godzinach 12:30 – 14:00 wczesny lunch:
Ravioloni/Rotondi/Tortellacci z warzywami ratatouille w sosie pomidorowym oraz tartym parmezanem
Poniżej ilości produktów, które kucharze wykorzystali w kuchni:
150 kg policzków wołowych
80 kg ziemniaczanych gnocchi
100 ltr zupy szpinakowej
40 ltr sosu pieczeniowego z Porto
20 kg ravioloni z kaczką
20 kg rotondi z królikiem
20 kg tortellacci z borowikami
25 kg mieszanek sałat
50 doniczek świeżych ziół
30 kg pieczonych buraków
20 ltr sosu pomidorowego "Napoli"
30 kg warzywnego Ratatouille
25 kg zielonego groszku
25 kg marchewki baby
5 ltr sosu sałatkowego "vinaigrette"
5 ltr kwaśnej śmietany do zupy
10 kg wędzonego suma
1000 porcji ciepłej herbaty
600 sztuk bezy z kremem mascarpone
Akcja Gotuj z sercem dla WOŚP miała szerszy wymiar. Brzuchy Warszawiaków są pojemne, ale nie aż tak bardzo jak się okazało w niedzielny wieczór. W pięciotysięcznym kotle zostało „trochę” zupy – ok 300 litrów, które zostały przekazane przez szefów najbardziej potrzebującym. Ponadto po WOŚPowym gotowaniu zostały produkty, których szefowie nie wykorzystali do przygotowania zupy i dań restauracyjnych. Dlatego 100 bochenków chleba i 200 kg mrożonych warzyw trafiło również do organizacji wspierających osoby znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej. Pomaganie to naprawdę mała wielka rzecz!
- Cieszę się bardzo, że powstał pomysł połączenia sił środowisk kucharskich w tym ważnym dla Polaków dniu. Od 25 lat Jurek Owsiak jednoczy nas w Polsce i poza jej granicami i to jest piękne. Świadomość, że my kucharze dokładamy do tego swoją cegiełkę jest wspaniała. Zawsze w takich momentach jestem dumny, że my kucharze potrafimy działać wspólnie pomimo innych barw na kitlach i angażując w te działania młodych ludzi, uczniów szkół gastronomicznych. – powiedział Jarek Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Zjednoczeni kucharze razem, tak to wyglądało na 25 Finale Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i z pewnością szefowie na tym nie poprzestaną.
Pomaganie nie byłoby jednak takie proste, gdyby nie wspaniali Sponsorzy, którzy bez wahania przekazali setki kilogramów produktów na akcję Gotuj z sercem dla WOŚP.
Dodatkowo zaangażowanie szefów do 1 lutego można wesprzeć na stronie www.rzeczyodserca.pl, gdzie można wylicytować kalendarze z szefami kuchni, kolacje w znakomitych polskich restauracjach jak warszawski i krakowski Ed Red pod wodzą Adama Chrząstowskiego, gdzie serwowane są najlepsze sezonowane steki, restauracja Strefa, w której Jarek Walczyk proponuje świeże ryby w różnych konfiguracjach czy polska kuchnia w molekularnej odsłonie Łukasza Konika w Uzdrowisku Konstancin oraz warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Food Lab!
W ciągu poprzednich 24 Finałów WOŚP Orkiestra zebrała i przekazała na wsparcie polskiej medycyny sumę ponad 720 mln PLN.
W tym roku z pewnością padnie kolejny rekord. Na obecną chwilę deklarowaną kwotą wpłat jubileuszowego Finału jest 62 418 767.
Dzięki tak wielkiej hojności ludzi i firm, WOŚP będzie mogła wyposażyć kolejne oddziały pediatryczne i geriatryczne w urządzenia najwyższej klasy!
****
Klub Szefów Kuchni to organizacja zrzeszająca czołowych szefów kuchni w Polsce. Znani z telewizyjnych ekranów i najlepszych restauracji kucharze łączą siły, pomysły i entuzjazm, promując polską kuchnię i troszcząc się o edukację młodego pokolenia kucharzy.
Celem działania Klubu Szefów Kuchni jest kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych członków KSK, oraz organizowanie i pomoc w przeprowadzaniu pokazów, szkoleń, konkursów i wystaw.
Autor SmartenPR
Zobacz również: