26 września 2023 r.
W dniach 13-15 września br., czyli w najkorzystniejszym czasie zbioru pomidorów, mieliśmy okazję z naszymi najlepszymi Klientami na własne oczy zobaczyć pełen proces uprawy, zbioru, obróbki i produkcji tych najbardziej znanych i lubianych na świecie warzyw.
Zaproszenie na wycieczkę było nagrodą w konkursie za najlepszą sprzedaż produktów marki Mutti, którą wygraliśmy jako Kuchnie Świata.
Przez 3 dni szkoleniowego pobytu we włoskim regionie Emilia Romania oprócz plantacji pomidorów Mutti zwiedziliśmy również małe, rodzinne, rzemieślnicze fabryki, z których słynie Parma, gdzie od dziesięcioleci tradycyjnymi metodami wytwarzane są włoskie sery dojrzewające Parmigiano Reggiano oraz szynka parmeńska prosciutto.
Główny szef kuchni firmy Mutti przybliżył nam aspekty kuchni włoskiej, jak bywa zaskakująco prosta, a jednocześnie bogata w smaki. I przede wszystkim jak wiele można zrobić z niby zwykłego pomidora – od przekąsek, po napoje, do deserów. Mieliśmy możliwość skosztować specjałów regionu Emilio Romania.
Nadrzędnym celem naszego szkoleniowego wyjazdu było poszerzenie kompetencji naszych przedstawicieli handlowych oraz Klientów z zakresu znajomości marki i produktów firmy Mutti. Cały program był ułożony tak, aby przybliżyć nie tylko portfolio produktów, ale przede wszystkim cele i misje firmy. Dzięki temu mieliśmy okazję zrozumieć, jak istotny dla marki jest proces produkcji, stworzenie zamkniętego obiegu w procesie hodowli i przetwórstwa tak, aby nic się nie marnowało i nie szkodziło ekosystemowi. Przedstawiciele Mutti wyjaśnili nam, co dzieje się z polem po żniwach – po zbiorach pomidorów siane są rośliny, którymi karmione są krowy dające mleko na parmezan. Resztki z przetwórstwa pomidora wykorzystywane są z kolei jako karma dla świń, z których wytwarzane jest prosciutto. Pokazano nam, jak działa fabryka Mutti i jak działają współpracujące z nią fabryki sera i szynki.
To wszystko dało nam klarowny obraz sposobu funkcjonowania, powiązania i współpracy biznesów na rzecz dobrego rozwoju regionu Emilio Romania.
I tak skończyła się nasza kulinarna podróż po włoskim regionie Emilia Romania, z której przywieźliśmy wspaniałe wrażenia, ogrom praktycznej wiedzy i inspiracji kulinarnych. Każda walizka była wypełniona włoskimi smakołykami.
Zobacz również: